Autor: KRISTÍNA DUGOVIČOVÁ , 22.07.2010, týždenník Plus 7 dní

Zo svadby Mariána Hossu sa odchádzalo ťažko. Nadšený Michal David dospieval až nadránom a domov odletel helikoptérou.

Ako keby tajne trénovali. Na pompéznej svadbe Mariána Hossu, ktorý si po šesťročnom chodení bral priateľku Janku, sa naše hokejové hviezdy takmer utancovali na smrť. Takú hostinu si ani ostrieľaní vymetači svadieb nepamätajú. Žiarivá mama, hollywoodska nevesta: Nevesta, dvadsaťpäťročná Jana Ferová, chystala svadbu takmer rok. Lietala medzi Slovenskom a Chicagom, kde s našou hokejovou star žije. A bolo to cítiť na každom kroku. Na trenčianskej pešej zóne sledovali hostia priľahlých reštaurácií, akým nedobytným sa stal vstup do piaristického kostola. Pred bránami svätostánku postávali páni v tmavých okuliaroch a dámy so svadobnej agentúry so slúchadlami v ušiach a zoznamom hostí v rukách. „Prepáčte, ale kvôli bezpečnosti dnu nemôžete,“ odbíjali zvedavcov. Myslelo sa na každý detail. Pred červeným kobercom, vedúcim z chodníka až k oltáru, svadobní organizátori vymedzili i zónu pre médiá. Polhodinu pred začiatkom sa už na scéne zjavovali prví hokejisti. Ako prvý Rasťo Pavlikovský a Richard Lintner, niekoľko minút nato Zdeno Chára, Róbert Petrovický, český hokejista Martin Havlát. Priamo na pešiu zónu sa dali doviezť z Trenčína Paľo Demitra a Tomáš Kopecký. „O mesiac sa tu stretneme znova. Majo sa žení,“ prezradil na Gáboríka nechtiac Demitra. No jeho výrok vzápätí zatienila svadobná mama Marika Hossová v extravagantnej zlatej róbe hodnej čias Ľudovíta XIV. Oslnivý dojem z nej trocha vyprchal, až keď pred kostolom zastala niekoľko metrov dlhá limuzína s nápisom Marián a Janka, prenajatá priamo v Trenčíne za 500 eur. Z nej vystúpila ako hollywoodska nevesta Jana Ferová. „Preč, preč,“ kričal niekto na pána s fotoaparátom v rukách, ktorý vstúpil na červený koberec. „Ten je náš!“ zazrel vyčítavo na kolegu ďalší organizátor. Takmer totiž vyhodili oficiálneho svadobného fotografa. Do dverí sa za nevestou snažilo natlačiť ešte zopár trenčianskych dôchodkýň, no márne. Čo sa dialo za zavretou bránou, videlo 150 vyvolených.

Potomok na ceste?

Áno nevesty a ženícha vraj bolo hlasné a jednoznačné. Keď z kostola vyšiel medzi prvými Miro Šatan, uznanlivo Mariana zhodnotil: „Mal to premyslené.“ „Ja som bol nervózny aj za neho,“ priznal náš najzhovorčivejší hokejista Rišo Lintner. „Ale bolo to nádherné, vznešené. Myslím si, že je to pre neho dobrý začiatok.“ Nezabudnuteľná svadobná matka Hossová sa neubránila slzám v očiach. „Prvý pocit, keď som vošla do kostola, bolo dojatie,“ podotkla. Ženila staršieho, tridsaťjedenročného syna a ktovie, kedy sa dočká svadby mladšieho Marcela, ktorý šiel bratovi za svedka. „Tá je ešte ďaleko,“ povedal nám blondiak a ponáhľal sa za zábavou, najmä s rodinou z východu, s ktorou sa Hossovci dlho nevideli. „Tak toto je určite životná udalosť číslo jeden,“ opisoval pocity čerstvý ženáč Marián a jeho párminútová manželka sa pridala s úsmevom: „A možno bude aj ďalšia.“ Spýtavé pohľady novinárov, či už je potomok na ceste, ženích rýchlo spacifikoval: „Uvidíme.“

Obsadili všetko

V susednej Dubnici nad Váhom, kam sa presúvala kolóna svadobných áut, takmer týždeň zdobili tamojší kaštieľ Chateau Mignon. Svadobčania ho obsadili kompletne celý aj s hotelovou časťou, so všetkými salónikmi a okolím, kde postavili svadobný stan. Všetko s množstvom kvetinovej výzdoby v čisto bielej farbe. Hostia si pochutnali na svadobnom menu – predjedlom bol lososový tatarák, polievkou hovädzí vývar, ako hlavné jedlo podávali kačacie prsia na medovej omáčke so zemiakovou kašou a ako dezert jahodový sorbet. Všetko zapíjali šampanským so štrnásťkarátovým zlatom. Nasledovali švédske stoly, na ktorých nechýbalo ani pečené prasa. „Všetci ľudia sa tu radujú, že hráme dnes Hossovi. O jejejeej, že vám hrajú chlapci Kmeťovi,“ znelo spoza múrov z 19. storočia. Na druhý deň hudobník Igor Kmeťo, inak priateľ ženíchovho otca Františka Hossu, takmer nenachádzal slov: „Takú svadbu som už dávno nezažil. Väčšinou sa svadobčania roztancúvajú pomaly, teraz sa tancovalo od prvého momentu. Hral by som aj zadarmo.“ S folkloristami, DJ-om a najmä polnočným prekvapením, ktorým sa stal Michal David, zamiešali kokteil plný energie.

V tranze

Hossa senior do polnoci viac debatoval s priateľmi a rodinou, no jeho manželka, milovníčka latino a gypsy hudby, sa odviazala ako pravá parketová tigrica. Mladomanželia vyrobili „škandál“, keď sa pred polnočným tancom išli prezliecť a takmer trištvrte hodiny ich vraj nebolo. Zrejme aj preto sa troška neskôr k mikrofónu dostala hviezda noci Michal David. Oblečený v čiernom tričku a lesklých nohaviciach spustil najprv svoje hity na halfplayback, no po dlhšej pauze pri bare a poháriku tvrdého neodolal, sadol si za klavír Kmeťovcov a pridával, čo mu hrdlo stačilo, aj úplne naživo. Paľovi Demitrovi, ktorý po šestnástich rokoch opustil NHL a odchádza do Lokomotivu Jaroslavľ, zahral Ruskú Mášu. „Ľudia boli v tranze, nemali kedy odpočívať,“ reprodukoval nočnú zábavu náš zdroj. Popri veselých východniaroch, početnej rodine, ktorá pricestovala v poschodovom autobuse, prišli tanečné topánky zjavne zodrať aj slávni hokejisti s priateľkami. „Tí chalani tam tancovali ako žeraví, ako keby predtým trénovali.“

Čo mu kúpiť?

Niet div, že Michalovi Davidovi sa zo slovenskej spoločnosti nechcelo. Priestory hostiny opustil asi o pol piatej ráno a šiel sa vyspať do iného hotela. Ako sa rozveselený stihol pochváliť, krátko nato mal odletieť helikoptérou z Dubnice do Prahy a odtiaľ s manželkou na Krétu. Demitra a spol. však v zábave pokračovali aj bez neho. Luxusné veselie malo Mariána Hossu, čerstvého držiteľa Stanley cupu, vyjsť asi na 33-tisíc eur. No čo sa svadobných darov týka, nezaprel skromnosť. „Vždy, keď sa ho niekto pýtal, čo mu má kúpiť, povedal, že nech si nerobí starosti, stačí, keď donesie fľašu vína,“ hovorili hostia. Gáborík s Demitrom, Chárom a Tomášom Kopeckým to vybavili spolu a naraz. „My sme sa s chalanmi dohodli a dali sme mu chladničku plnú vín, ktorým sa určite poteší. Takému človeku ťažko vyberať darček. Autá? On si môže kúpiť áut, koľko chce,“ vysvetlil veľavravne Marián Gáborík.

Plus7dni.pluska.sk – Svadba snov