Autor: Tatiana Kubišová, Plus 7 dní, 12.10. 2007, Rubrika: Všimli sme si

Dobré počasie je polovičnou zárukou vydarenej svadby. A na Cypre také rozhodne je počas väčšiny roka. Načo teda riskovať upršanú sobotu, keď je možnosť zosobášiť sa pri západe slnka, trebárs na pláži? Ale pozor, za všetko sa platí – a najmä za extra dávku romantiky.

Chrámy na prenájom:

O tom, že miesto zrodu bohyne lásky a krásy je povinnou jazdou, svedčí plné parkovisko. Vzhľadom na jeho skromnú kapacitu zahlási vodič autobusu polhodinovú prestávku. “A nezabudnite si z pláže priniesť srdiečkové kamene,” zamáva ponad sendvič vzrušeným turistom a na pol úst utrúsi, že určite budú mať v hľadaní šťastie. Legenda totiž vraví, že keď na brehu pri skale Petra tou Romiou nájdete okruhliak v tvare srdca, poistíte si lásku svojho vyvoleného až do konca života. A keďže Cyprus je ozajstným rajom, dejú sa tu zázraky na počkanie. Ako je to možné? Rozprávkový scenár totiž zaujal miestnych podnikateľov, ktorí tento fliačik pobrežia zásobujú upravenými suvenírmi. Na dôkaz ich šikovnosti sa stačí pozrieť pod nohy, kde sa to nimi len tak hemží. “Pekne vybrúsené,” hlesne predavačka v predraženom stánku, obklopená gýčmi s tematikou Afrodity. Obchod s láskou jej evidentne vynáša. Niet jediného výletníka, ktorý by si neodnášal pamiatku z pláže vo vrecku, no ozývajú sa i hlasy nespokojnosti. Niektoré dámy si chceli zaistiť večnú mladosť tým, že by trikrát oboplávali známu skalu. Nedá sa. Čas je neúprosný nielen k telu, ale i k parkovaniu na frekventovanom mieste. Ťažko uveriť, že práve tento kúsok zeme dal Cypru prívlastok ostrov lásky. Podľa jednej z verzií sa tu z morskej peny zrodila bohyňa Afrodita po tom, čo jej brat, najmladší z generácie titanov, odrezal svojmu spiacemu otcovi Uránovi, vládcovi nebies, semenníky a hodil ich do vĺn. Kedysi to bol mýtus, no dnes ide o marketingovú pascu, do ktorej sa chytá čoraz viac zamilovaných dvojíc. Počas pracovného týždňa i víkendu, ráno aj večer, v kostole či v hoteli. Uzavretiu manželstva na Cypre nebránia žiadne prekážky. Svadobčanov hnevajú azda len zvedaví turisti. “Rýchlo, rýchlo, o chvíľu zatvárame,” upozorňuje návštevníkov byzantského chrámu v Pafose na pravé poludnie nervózny správca. Jeho stres je v rozpore so stoickým pokojom kňaza, čakajúceho v tichosti na príchod snúbencov. Je to jeho džob, no nie jeho kostol. Strieda sa v ňom s inými duchovnými rôznych vierovyznaní. Prenájom svätostánku je tu bežnou praxou, dokonca i keď ide o taký skvost ako pafoský chrám. Každoročne k nemu prichádzajú milióny turistov, aby uvideli miesto, kde bol ubičovaný svätý Pavol. Zatiaľ čo opúšťame príjemný chládok kamenných stien, pred vchodom sa už zhromažďuje svadobný sprievod zložený z hudobníkov, družičiek, dám v extravagantných klobúkoch a pánov oblečených podľa bontónu do košieľ s dlhými rukávmi. Briti, najlepší klienti. Obrad absolvujú v kruhu celej rodiny a zatiaľ čo si užívajú svadobnú cestu, príbuzní sa tešia zo slnečnej dovolenky. Trh s exotickými sobášmi je v Anglicku nesmierne populárny. Svedčia o tom početné cestovné agentúry, svadobní sprievodcovia či záznamy z udalosti uverejnené na internetových stránkach. Slováci však patria do inej ligy.

Exotika po slovensky:

“Ak sa naši snúbenci rozhodnú pre svadbu na ostrove, absolvujú ju bez rodinných príslušníkov,” tvrdí Tatiana Klopčeková zo svadobnej agentúry Impuls. Za týmto rozhodnutím stoja zväčša financie, respektíve ich nedostatok. I keď záujem o produkt prejavia mnohí snúbenci, odradí ich buď spomínaná cena, vidina netradičnej destinácie, či tlak okolia. Najzákladnejší balík stojí zhruba dva a pol tisíca eur vrátane letenky a ubytovania. V cene je zahrnuté povolenie a dokumenty potrebné na sobáš, transfer z hotela na radnicu, kytica, fotograf, slovenský asistent, fľaša šampanského a večera pre dvoch v taverne. “Dôležité je, aby nás dvojica informovala o termíne najneskôr dva mesiace pred plánovaným sobášom. Zistíme voľné kapacity, navrhneme možnosti a po dohode sa pustíme do vybavovania dokladov. Napokon naskenované preložené dokumenty pošleme priamo na Cyprus. Potom stačí, keď sa mladí na ostrov dostavia tri dni pred obradom s originálmi listín a navštívia príslušný úrad, kde ich porovnajú,” vysvetľuje podnikateľka. Našinci vraj svadby v kostoloch neobľubujú, no keby sa takí predsa len našli, mali by navyše predložiť krstný list a odporúčanie od farára z miesta bydliska. Slávnostná udalosť sa odohrá na radnici, v hoteli alebo na pláži. Svedkov dokáže zabezpečiť agentúra, zväčša nimi bývajú delegáti alebo zamestnanci ubytovacieho zariadenia. Podľa informácií získaných z osobitnej matriky sa každoročne mimo územia Slovenska zosobáši zhruba štyritisíc rodákov. I keď v tejto štatistike vedú okolité štáty a krajiny Európskej únie, USA a Kanada, “príťažlivé exotické destinácie ako miesta uzavretia manželstva Slováci často spájajú s dovolenkou a tento trend stúpa”. Mnohokrát sa rozhodnú spečatiť svoj zväzok aj na našom zastupiteľskom úrade v zahraničí. Klasicky najsilnejšie zastúpenie v ponuke tohto produktu má Bratislava. Okrem Cypru sa dá bez problémov zosobášiť i na Seychelách a Mauríciu. “Ročne zorganizujeme zhruba tridsať takýchto obradov, pričom z roka na rok záujem o ne rastie,” tvrdí Zuzana Zjavková z Travel & Business centra. Ľudia, ktorí ich vyhľadávajú, chcú vraj zažiť niečo extra, čo sa vymyká tradičnému obrazu slovenskej svadby.

Azyl zaľúbencov:

Úplne iné pohnútky však má skupina mladomanželov z Blízkeho východu. Reč je najmä o Libanončanoch. Keďže sa vo svojej vlasti môžu sobášiť len v kostole alebo v mešite, nastávajú problémy u snúbencov odlišného vierovyznania. Jediným riešením je konvertovanie jedného z partnerov, spravidla ženy. A hoci sa v ich vlasti civilný obrad nevykonáva, Bejrút ho akceptuje. Z hlavného mesta na Cyprus je to pritom len dvadsať minút letu. Páry si najskôr odbavia sobáš skoro ráno, potom utekajú na ministerstvá – spravodlivosti a zahraničných vecí. Odtiaľ ich kroky vedú na ambasádu svojej krajiny, kde sa zaregistrujú. Keď dvojica začne procedúru ráno o ôsmej, môže byť hotová už popoludní v rozumnom čase. Zaujímavá je i suma. Sobáš stojí menej než tisíc dolárov vrátane dopravy, hotela a povolení, ktoré vyjdú zhruba od dvesto do štyristo dolárov. Keď sa však snúbenci rozhodnú ísť cez agentúru, zaplatia zhruba o päťsto dolárov viac. Podobne sú na tom i partneri z Jordánska, zo Sýrie, a čo mnohí označujú za paradox, aj z Izraela. Všetci hľadajú ceremónie bez náboženských obradov a Cyprus je miesto, kde ich aj dostanú. Okrem tejto skutočnosti ich sem lákajú i benevolentné zákony, ktoré zbytočne nepredlžujú rozvodové konanie. Keďže v ich domovinách nemá zväzok kto rozviazať, musí sa tak udiať na území štátu, ktorý ho svojho času spojil. Slováci sa môžu dať rozviesť doma, ale aj v zahraničí. Platí to i v prípade Cypru. “Ak sa tak stane v štáte, s ktorým nemáme podpísanú zmluvu o právnej pomoci, rozvod, aby bol uznaný v SR, podlieha uznávaciemu konaniu na súde,” vysvetľuje Alena Koišová z ministerstva vnútra. Pracovníčky svadobných agentúr sa však usmievajú a tvrdia, že dosiaľ sa ich na rozvody nik z klientov nepýtal. Darmo, v štádiu zamilovanosti romantika vyhráva nad zdravým rozumom.